top of page

Ode aan de Camino Bajo Aragon

Akkoord, ik doe deze route in de verkeerde richting waardoor ik al een opmerking van voorbijgangers kreeg. Hun hoofdgeschud heb ik maar genegeerd.

Maar, wat een prachtige natuur (afgewisseld met akkers)!

Tussen Castellon en Zaragoza ligt de Camino Bajo Aragon, het laatste stukje tot Zaragoza loopt over de Camino del Ebro.

Het is dus even zoeken om de juiste afslag te vinden, vooral als je in tegenovergestelde richting loopt.

Dan is het ook oppassen want met een rugzak van 15-20 kg en een hond die ik niet kan dragen, ga ik geen klettersteig doen!

Om mijn route voor te bereiden, gebruik ik 4 apps: maps.me, ViewRanger, Google Maps en Camino de Santiago. Mijn keuze wordt bepaald door hoogteverschillen, totale afstand, soorten wegen en weersomstandigheden. Als ik afwijk van de Camino, gebruik ik de fietsroute of de autoweg.

Het wandelen zelf doe ik met maps.me, en ik ken de route enigszins van buiten.

Bovendien registreer ik mijn route met Samsung Health of met Strava, ter controle.

Eigenlijk doet het hartzeer om bepaalde etappes niet te volgen maar veiligheid is heel belangrijk!

Deze streek maakt deel uit van het Iberische randgebergte, en is zeer rijk. Er komen hier verschillende soorten gesteenten voor, die dan ook ontgonnen worden. Er is een rijke flora en er wordt sporadisch aan akkerbouw gedaan met behulp van terrasbouw en irrigatie. Van de fauna kan ik niet zo veel vertellen, er zijn reusachtige roofvogels die ik nog niet heb kunnen identificeren, en ik denk een wezel gezien te hebben. Zangvogels zijn er overvloedig.

Tussen de dorpen/kleine steden die gemiddeld 15 tot 20 km van elkaar liggen, heerst de leegte! Je ziet resten van transhumance met tijdelijke verblijven, en van de mijnbouw (steenkool) zoals een verlaten spoorlijn.

Puur genot om alle zintuigen te gebruiken zonder afgeleid te worden door anderen, en door de alertheid van Dax merk ik nog meer op.

Kijk op instagram naar de vele foto's!

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page