top of page

Compostela pro en contra

Heel lang geleden, toen ik iemand hoorde vertellen over de weg naar Santiago de Compostela, zag ik letterlijk de weg vanuit België naar Santiago voor mij! Een hele bewondering had ik hiervoor.

Er hadden vele belletjes moeten rinkelen toen ik hoorde dat sommigen een paar weken weg waren, sommigen er jaren over deden en anderen routes vergeleken.

Bij navraag naar concrete gegevens werd er telkens verwezen naar boeken, personen die de tocht al gedaan hadden en blogs.


Wat blijkt concreet? (Mijn indruk, misschien vertekend maar het is aan de anderen om mij te antwoorden!)


Vanuit verschillende plaatsen in Europa zijn er vanaf de Middeleeuwen routes ontstaan naar SdC, sommige wegen zijn goed onderhouden, sommige wegen zijn er nog maar het traject is vervangen door autowegen, en andere routes zijn verdwenen. Het laatste traject in Spanje is natuurlijk het best bewaard gebleven en het is deze route die de meesten bedoelen als ze zeggen dat ze naar SdC gaan.

De andere routes worden ook nog gevolgd maar in etappes, vandaar dat sommige pelgrims er jaren over doen.

Het geeft ook een surreëel gevoel om te praten met een doorwinterde pelgrim die jou aanraadt om deze en die route te volgen, als je van plan bent om in 1 keer de hele tocht te ondernemen!


Dan heb je het meedelen van de informatie, je moet in dat dorp bij die pastoor aankloppen voor logies, en bij de zusters van Tours, daar wordt je verwend!

Op mijn vraag hoe het zit met mijn hond? Ja (dat heb ik al verteld in een vorige blog), niet meenemen! En als ik dat toch wil doen? Dan zou ik alle logies, als ik de gegevens vind, moeten bellen om te weten of het kan. Bij de apps van booking en airbnb is dat gewoon een filter toevoegen, om maar te vergelijken.

Ik was helemaal niet van plan om boeken te kopen, laat staan, mee te sleuren. En stiekem hoopte ik dat er voldoende wegwijzers zouden zijn, ten dienste van de pelgrims!


Er was exact 1 dorp waar er voldoende markeringen waren, waterflessen klaar lagen en pijlen naar slaapplaatsen aangebracht waren. Voor de rest was de markering quasi in orde indien de route samenviel met een GR, en elders was het zoeken, verkeerd lopen, omwegen maken en blij zijn dat we een goede wandel app kunnen gebruiken.


Hierbij mag ik toch ook een positief aspect aangeven. Het advies om een Sint-Jacobsschelp aan mijn rugzak te hangen, heeft mij wel geholpen in die mate dat mensen automatisch vriendelijk en behulpzaam zijn.


Zo kan ik nog vele aspecten aanhalen maar ik wil toch een advies formuleren voor iedereen die betrokken is bij de pelgrimstocht.

1) elk traject is mooi en waardevol

2) commercialisering is niet alleen geld vragen maar ook marketing, informatie geven

3) minder amateurisme, meer professionele ondersteuning

4) inspanningen centraliseren

5) de meerwaarde van een hond beseffen


Ons reisdoel is Valencia, niet SdC!

Maar is de weg naar de maan niet mooier dan de maan? (vrije interpretatie van Boeddhistische wijsheid)35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page